Листа забрањених допинг средстава

Као и сваке године уназад, Светска антидопинг агенција (WADA) објавила је нову забрањену листу која ступа на снагу од 1. јануара 2021. године. Антидопинг агенција Републике Србије је на Управном одбору одржаном 22. децембра одобрила превод забрањене листе који ће бити доступан на сајту АДАС и бити послат спортистима и спортским савезима.

Како би свим заинтересованима поједноставили и приближили новине у Листи забрањених допинг средстава за наредну годину, у следећем тексту изнећемо најважније промене:

• Листа забрањених средстава је редизајнирана како би се олакшало сналажење и сада су наведене болести где спортиста мора да буде обазрив јер могу да у лечењу користе забрањене супстанце.
• Нови Светски антидопинг кодекс дефинише супстанце злоупотребе као забрањене супстанце које су специфично означене као такве јер су предмет честе злоупотребе у друштву изван оквира спорта. Супстанце злоупотребе су: кокаин (cocaine), хероин (diamorphine), екстази/МДМСА (methylenedioxymethamphetamine) и ТХЦ (tetrahydrocannabinol).
• У групи С3. бета-2 агониста дозвољена је употреба вилантерола инхалаторним путем у максималној дози коју препоручује произвођач. Дозвољена примењена доза је 25 микрограма што одговара ефективној дози од 22 микрограма.

WADA је желела да нагласи да ће од 2021. године бити забрањени на такмичењу сви начини ињекционог давања кортикостероида. Ту спадају: интравенска, интрамускуларна, периартикуларна, интраартикуларна, перитендинозна, интратендинозна, епидурална, интратекална, интрабурзална, примена у лезију, интрадермална и субкутана примена. Пошто је за схватање нових правила потребно време, целу 2021. годину антидопинг агенције посветиће едукацији спортиста и медицинског стручног тима о овим правилима.

Комплетна листа

Од 1. јануара 2021. године ступа на снагу нови антидопинг кодекс и овим путем вас упознајемо са најзначајнијим променама.

Светски антидопинг кодекс дефинише антидопинг правила у спорту на целом свету. Кодекс чува основна права, промовише једнакост, ферплеј и штити здравље спортиста. У јуну ове године права спортиста су објашњена у документу под називом Athletes’ Anti-Doping Rights Act (Athletes’ Act) www.wada-ama.org/sites/default/files/resources/files/athlete…

Кодекс је признат од стране свих владиних и невладиних спортских организација. Како би имплементирали кодекс, свако тело које је потписник кодекса (као што је Антидопинг агенција Републике Србије), мора да развије програм који обухвата нова антидопинг правила. Шта је најважније у антидопинг кодексу за 2021. годину?

  • Дефиниција периода на такмичењу – почиње у 23:59 h на дан пре такмичења на коме спортиста учествује, током самог такмичења и док се не заврши допинг контрола на том такмичењу.
  • Детаљнија дефиниција “заштићених особа” где се подразумевају спортисти или друге особе које су малолетне или немају искуство на интернационалним такмичењима, као и рекреативци тј. особе које немају искуство такмичења на медјународном нивоу. За обе групе суспензија због повреде антидопинг правила може бити смањена.
  • Строго инсистирање на едукацији свих учесника у спорту што је по први пут дефинисано кроз Интернационални стандард за едукацију.
  • Нова политика за супстанце злоупотребе – супстанце које су често предмет злоупотребе у друштву, невезано за спорт и могу се наћи на Листи забрањених допинг средстава 2021 www.adas.org.rs/vesti/2020/12/25/lista-zabranjenih-doping-sr…
    Период суспензије за ове супстанце може да буде смањен уколико спортиста прође програм рехабилитације и докаже да је употреба била изван такмичења без идеје побољшања спортских способности
  • Заштита узбуњивача у допингу – сматраће се повредом антидопинг правила уколико неко обесхрабрује или прети особи која жели да пријави информације о коришћењу допинг средстава.

Антидопинг агенција Републике Србије је превела нови антидопинг кодекс и он се налази на сајту АДАС за све заинтересоване www.adas.org.rs/wp-content/uploads/dokumenti/svetski-antidop…

У складу са чл. 7 и 10 Закона о спречавању допинга у спорту, антидопинг правила спортских савеза и Антидопинг агенције морају бити усклађена са Светским антидопинг кодексом.

Programsku aktivnost podržava Ministarstvo omladine i sporta

Sponzori:

SBB-srpska-triatlonska-unija

Zvanično osiguranje ST

Logo_SRPSKI_TRIATLON-BELA

Kontakt

Srpski triatlon
Bulevar umetnosti 27
11070 Novi Beograd
Srbija

Tel/fax: +381 11 3130986
Email: yutu@eunet.rs

Copyright 2022 Srpski triatlon ©  All Rights Reserved